Kulttuurihistoriallisesti merkittävä arvokiinteistö

Uusi ja vanha kohtaavat

1924 – 2020

Arvoarkkitehtuuri ja korkea teknologia sulautuvat täydellisesti yhteen

Kiinteistö on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja suojeltu kiinteistökokonaisuus, joka on käynyt läpi lähes 100-vuotisen historiansa aikana moninaisia vaiheita. Alunperin se toimi kotina helsinkiläisille yrittäjäperheille ja hotellina. Käyttötarkoituksen muuttuessa kohteen luonne on kuitenkin säilynyt arvokkaana maamerkkinä.

Viivapiirros Mikonkatu 13 kiinteistöstä.

Rakennustyöt alkavat

Arkkitehti W. G. Palmqvistin suunnittelema liike- ja toimistorakennus valmistui kolmessa osassa vuosina 1924 - 1931. Kokonaisuudella on korkea rakennus -ja kulttuurihistoriallinen arvo.

1924

Hotelli Karelia avasi ovensa

Hotelli Karelia oli yksi talon alkuperäisiä käyttäjiä. Lucanderin perheen johtaman hotellin toiminta päättyi Agnes Lucanderin kuoltua vuonna 1953.

1926

Talvi- ja jatkosota

Sijainti päärautatieaseman läheisyydessä ja valtaväylien suulla oli vaarallinen. Suurpommituksessa 6.2.1944 kaikki Kaisaniemenkatu 1:n puoleiset ikkunat menivät säpäleiksi.

1939

Venäläisten majoittuminen

Venäläinen valvontakomissio majoittui hotellissa 1946-1952. Sotakorvausteollisuuden valtuuskunta maksoi korjauksia hotellin tiloissa.

1946

Hotellista pääkonttoriksi

Hotellitoiminnan loputtua asuntoja alettiin muuttaa toimistoiksi ja hotellin tiloja Aura-vakuutusyhtiön pääkonttoriksi. Monien vaiheiden jälkeen Aura-vakuutusyhtiöt tunnetaan tänä päivänä nimellä LähiTapiola.

1953

Tulipalo

Adams filmivarasto paloi kolmatta ja viimeistä kertaa tornin 9. kerroksessa. Kattoa joudutaan uusimaan.

1959

Ravintola Atria

Ravintola Atria aloitti toimintansa Kaisaniemenkadun varrella ja laajensi pari vuotta myöhemmin pihasiipeen.

1960

Toimistojen aikakausi

Kiinteistön viimeinen perustajaosakas, Lauri Viljanen kuoli 1978, jonka jälkeen myös Viljasen asunto muutettiin hammaslääkäriasemaksi vuonna 1980.

 

1979

Suuri muutoskokonaisuus

Kellarin lattiaa laskettiin, kellarin tilajakoa muutettiin, uusittiin perustus ja paalutukset. Korjauksen massiivisuudesta johtuen tehtiin perusteelliset pohjatutkimukset ja arvioitiin toimenpiteiden vaikutuksia mm. metrotunneleille.

1982

Julkisivuremontti

Julkisivujen saneeraus ja pyöräkellarin sekä sosiaalitilojen rakentaminen.

2015

Sisäpihojen uudistus

Sisäpihojen uudistus viemärien sukitus, kattojen pinnoitus, rappukäytävien maalaus ja kunnostus.

2019